21 юли 2012

Белите на Боби, или как претапицирах стол

Преди няколко години (3-4) си купихме две сгъваеми столчета. Бяха на някаква промоция в Практикер. Доста дълго време ни вършиха работа и лятото си седяхме на тях на балкона. Преди 2 седмици обаче скъсахме тапицерията на единя стол (другия вече ни служи като офис стол пред компютъра). Явно поизтъняла и поизгоряла от слънцето мушамената тапицерия сдаде багажа и на седалката се получиха 2 дупки, една по- голяма и една по- малка.

Онзи ден майка ми, която ни е на гости, реши да барикадира вратата към терасата със скъсания стол, за да не може да излиза сина ми сам. Той е на годинка и половина и всичко му е интересно, та докато се обърна беше скъсал цяло парче от тапицерията на стола и откъснал част от дунапрена под нея. Ето как изглеждаше седалката след набезите на Боби:

И така се наложи да се хвана за работа ( и без това бях замислила да слагам нова тапицерия, но все не ми оставаше време). С отверка извадих такерните скоби, с които беше захваната мушамата за седалката и ги запазих за последваща употреба, оставих и дунапрена. След това изнамерих една моя стара дълга пола, която реших да използвам за целта (случайно беше в същия цвят като оригиналната тапицерията на стола). Парчетата откъснати от дунапрена залепих с C200 и си стана като нов :)
От полата изрязах парче по- широко от седалката и я закрепих с предварително запазените скобички от старата тапицерия.
Стара тапицерия

Нова тапицерия



След това си завинтих седалката обратно на рамката на стола, и ето, новият ми - стар стол вече е с нова дрешка. (в долния ъгъл е пропуснало малко от лепилото, с което лепих дунапрена)

И все си е така удобен :) :) :)

От нищо- нещо. Coffee table за балкона.

От много време се каня да си направя маса за балкона от една стара макара за навиване на кабел. И така макаричката отлежа доста на терасата на майка ми докато й дойде времето мъжа ми да я докара във Варна и да замисля как точно да я направя.
Започнах от ето това - малко мръсна и стара.

















С домакинска гъба и байц в цвят "палисандър" боядисах макарата, за да скрия петната и дефектите по дървото и надписите по картона. За плот сложих плоски камъчета събрани от плажа. На снимката е предварителното нареждане преди да лакирам масата с яхтен лак, за да е по-устойчива на условията навън.


Камъчетата залепих върху един плат (5мм) теракол смесен с лепило Ц200. След това лакирах дървото с 3 ръце лак и 1 ръка върху камъчета, за да се запечата теракола там където прозира и да не се развали от дъжд и т.н.
 




И така вече си имам нова маса за балкона, където сутрин с удоволствие си пия кафето, а вечер с мъжа ми си пием биричката :)

20 юли 2012

Какво да си хапна от....нета?!?

Умирам си да експериментирам с разни рецепти и рецептички намерени в  (не)известни сайтове. В повечето случаи гозбите стават много добре, но определено тази, която ще ви представя тук стана доста вкусна, а и можете да експериментирате. Синът ми ( на 1 година и 5 месеца) също много я хареса.
Рецептата взех от За Жената оказа се невероятно сполучлива.4 големи яйца (или 5 по-малки)
1/2 чаша пармезан (кашкавал)
1/3 чаша олио1 чаша брашно + 1 ч.л. бакпулвер
1 средна глава лук, нарязана наситно, става по- хубаво с червен лук
3 чаши млади тиквички, тъничко нарязани (2 средни тиквички горе-долу)
сол
черен пипер
магданоз 
риган 
Разбиват се яйцата с останалите продукти (без тиквичките). Добавят се тиквичките и отново се разбърква. Изсипва се в намазнена тава и се пече на 180 градуса до готовност.При желание може да се сложи и някакво пушено месо- бекон, шунка, прошуто, придава още по- добър вкус.
Да ви е сладко!



Нещо сладко за душата

Както споменах и в предишен пост - обожавам да готвя. Ето защо гледам много кулинарните канали и най- често 24 Kitchen  . Там за пръв път чух и видях Банофи, но тамошното беше в малко по- различен вариант от това, което ще ви покажа тук.За рецептата съм благодарна на моя много близка приятелка - Вили.Банофито, което Рудолф Ван Веен прави в ефира на кулинарния канал беше под формата на пай, а този, с който ме почерпи Вили беше по- скоро като чийзкейк.За този десерт може да се каже само едно  - това е нещо, което докато ядете получавате душевен оргазъм ;)Банофи е доста сладко, но пък е страхотно удоволствие за небцето.
От мен рецептата:
1 кутия подсладено кондензирано мляко1 пакетче масло (125гр)1 пакетче какаови чаени бисквити1 кофичка заквасена сметана (400гр)1 пакетче пудра захар (125гр)1-2 банана
Заквасената сметана се изцежда една нощ от водата и се разбива с пудрата захар.Кондензираното мляко както е в консервата се поставя в тенджера с вода, като водата трябва да покрива консервата и се вари 2-3 часа, колкото по- дълго го варите, толкова по- гъсто става. Трябва да следите водата да покрива консервата през цялото време.Бисквитите се смилат заедно с разтопеното масло. С тях се покриват дъната на десертни купички. Върху бисквитения блат се нареждат нарязаните на кръгчета банани и се заливат с кондензираното мляко. Най- накрая слагате заквасената сметана като последен пласт на десерта.Хубаво е Банофито да поседи поне 2 часа в хладилника, за да може да стегне бисквитения блат и млечния крем.

Пожелавам ви приятно хапване!

Да живеят печурките!



Печурките ги наричат "трюфелът на XIX век". И не случайно, за всички, които обичат гъби печурката си остава една от най- вкусните, лесни за приготвяне и вкусни гъби.Диетични, витаминозни, с бяла шапчица и стегната и нежна месеста част печурките са натурален продукт, който е леснодостъпен през цялата година, съчетава се отлично във всички кухни. Неслучайно световните кулинари казват, че няма лошо ястие, ако в него присъстват печурките.Повече информация за тези гъби можете да намерите в Сивостен
Но да си дойдем на думата - у дома печурките са на голяма почит. Ядем ги всякак - на сос, в къри, запечени на сач и изобщо във всякакви рецепти, но любими и бързи за приготвяне (и изяждане) са ни задушени в масълце. С малко сол и пипер и поръсени обилно с настърган кашкавал - е няма такава вкусотия. Ако пък се смесят кралски с обикновени печурки и малко кладница става невероятно!Наскоро един наш семеен приятел, каза, че като е бил някъде си на работа му е замирисало на задушени гъби и се сетил за моята рецепта :D
Както не веднъж съм казвала - много обичам да готвя, от всичко, и по много. Така е и с малките бели гъбки (напоследък, обаче, все попадам на някакви гиганти ). Ето и моята рецепта за лесно и бързо бирено мезе:
500 до 1000гр гъби печурки (каквито обичате, може и да ги смесите, кралски и обикновени)1 пакетче масло100-200гр кашкавалсол и пипер на вкус
Печурките се нарязват на не много тънки парчета и се задушават в маслото, подправят се на вкус с подправките и докато са все още топли се поръсват с настъргания кашкавал!Да ви е сладко!

Лепкави свински ребърца


 


 С мъжа ми от доста време се канехме да си направим ребърца в мед. Понеже и двамата сме фенове на по- особените вкусове реших да експериментирам и да направя т.нар. Sticky BBQ ribs , но тъй като нямаме барбекю ги пекох на фурна.Рецептата взех от тук, но я промених леко - добавих къри и не сложих кетчуп. Ребърцата ни бяха над килограм и по- мазнички и отне малко повече време да се опекат - около 50 минути на фурна загрята на 200 градуса. Обръщах ги няколко пъти и бяха поели доста добре от маринатата.
  Тъй като остатъка от маринатата изсипах в тавата да се пече заедно с месото се получи и страхотен сос. Меда омекотява острия вкус на горчицата и соевия сос, но пък техния аромат насища месото и става крехко и много сладко.Е, наистина ми се получиха доста вкусни, а и доста бързо свършиха :)Ето и крайния резултат.  Малко ми е неугледна тавата от маринатата, но повярвайте ми крайният резултат си заслужава и чакането и миенето на съдовете след това.




За добре дошли!

   След много увещаване от моите приятелки - мами, най-после се реших да направя дългоочаквания от тях блог.    Тъй като те ме наричат (дали на шега или не - не зная) Супер Мира, затова реших и да кръстя моята лична страничка "Творенията на Супер Мира".   Тук ще можете да четете за много неща - от рецепти за разни манджички, до това как да направите от нищо нещо или как да ремонтирате някоя стара мебел.   Пожелавам ви приятно сърфиране в моя блог и дано намерите много полезни и интересни неща, които да са ви от полза.   Поздрав от вечерна и прохладна Варна!!!