22 март 2013

Нестандартен булчински букет :)

Както преди седмица ви писах, се заех да си направя булчинския букет. След 40 метра панделка, дантела, тюл, сатен Той е вече готов :)


И се получи точно според очакванията ми, че даже и по- добре. 

Както ви обещах ето и какво ще ви е необходимо, за да си го направите сами:
Около 40 метра панделки от сатен и органза в избраните от вас цветове и размери, хубаво е да не са по- широки от 4-5 см ( за 30-35 цветя)
4-5 метра дантелена панделка
2 метра сатенена панделка (за облицоване на дръжката и за панделката)
1 метър сатенен плат в бяло /или в цвят, който ще пасва на цветятя ви)
1 метър тюл в избрания цвят
1 брошка с камъчета за дръжката на букета
1 пакетче самозалепващи камъчета за маникюр
пистолет за топъл силикон
перли, мъниста, копчета, кристали (каквото си изберете да ви е център на цветчетата)
хартиено тиксо за залепяне на сатена и дръжката
1 бъркалка за яйца ( от този тип бъркалки с телена дръжка )
1 мека топка за игра ( от този тип 10см в диаметър )
конец в същия цвят, в който са ви панделките
игла

Най- добре е панделките и дантелите да са нарязани на по 1 метър, така се получават достатъчно големи и обемни цветя. Ето тук ще намерите хиляди уроци за това как да си направите цветята. Вземете бъркалката и разтеглете частите й така, че да можете да напъхате вътре топката и оформете колкото можете по- овално по този начин, вместо с прежда както е на тази картинка вътре сложете топката. Измерете си парче от сатенения плат и увийте горната част на бъркалката с него, като го закрепите за дръжката с хартиеното тиксо. Трябва да ви се получи нещо такова:



Тук съм сложила едни "рогчета" имитиращи цветни тичинки, но после така и не ги сложих в букета. Ако решите да слагате такива неща или фуркети с цветя, както направих аз, с дървено шишче си пробийте плата и топката отдолу и ги пъхнете. Дунапрена на топката ще ги държи здраво и няма да изпадат дори и да не са залепени.
След това си увийте дръжката със сатенена панделка, като от време на време я подлепяте с топло лепило, за да не се пързаля.
Тук дръжката се облепя с канап, но в случая, ако искате букета ви да е по- елегантен ви препоръчвам сатенената панделка, на снимката разгледайте само принципа на увиване.
След това си налепете вече готовите цветя отново с топло лепило, но слагайте стабилно количество, за да може да задържи добре. (По принцип винаги може да замените ръчно направените цветя с такива от магазина, в кинкалериите, както и в много магазини за шноли, брошки и подобни продават готови, но определено ще ви излязат доста по- скъпо отколкото да си ги направите сами.)
Когато приключите със залепянето на цветята в долната част на букета залепете тюла, хубаво е да имате 4 квадратни парчета, които си измерете предварително колко да ви стърчат настрани. Вземете парчетата 2 по 2 и разменете краищата, така се получава хубав обем при нагъването и лепенето и гънките стават много чаровни.

Камъчетата за маникюр налепете върху тюла, така че да се получи ефекта на перли, хубаво е да са с лепило, но ако не намерите такива можете да ги подлепите с малко топло лепило, като внимавате да не изцапате тюла.
Това са част от моите ръчно изработени цветя:


Накрая завържете панделката за дръжката на букета и я подлепете, като накрая си сложите брошката (продават се и в магазините за шивашки материали по 2-3лв), за украса, а и да задържа възела на фльонгата :) ето го и моя красавец.




Направете си такъв за сватбения ден, така ще имате нещо, което ще ви остане за спомен, а няма да изхвърлите в кофата месец след сватбата :)


Успех в букетоправенето!
Ако имате въпроси с радост ще ви отговоря :)