25 януари 2013

Един десерт "прелетял" океани


Не ви се похвалих, нали!?
За Коледа пристигна подаръкът ми от Австралия, от един мой покер партньор (Thank you Andrew).
Двете коали - мама и бебе. Естествено една за Борис и една за моята (не)скромна личност ;)




Естествено, моят приятел Андрю не само е добър покер играч, но и доста добър кулинар, ако се съди по снимките му във фейсбук . Та освен двете коали, през океана прелетяха и две кулинарни списания със страхотни изкушения в тях. Естествено мъжа ми, нали обича сладичко, си хареса десерт, който да му направя. И така запретнах ръкави и ето какво се получи : Побългарен Brandiet pear trifle

Рецептата в оригинал






И моята интерпретация (не всички продукти от рецептата се продават в България и трябваше да импровизирам), която се получи изключително сочна и вкусна.







Пухкави страсти, или как си изплетох одеяло

От толкова време си мечтаех за пухкаво, топло одеяло, като тези по магазините, но там ми се струваха много скъпи.
Доста време търсих подходящата прежда, питах и за съвет моите приятелки от плетаческата тема на BG Mamma. И след много дълго размишляване избрах това. Оказа се, че в едно чиле има доста прежда и килограма, който поръчах ми беше предостатъчен (даже ми остана за калъфи на възглавничките на дивана).
Няколко седмици по- късно се появи моето любимо одеяло :)
С удоволствие ви го представям- топло, меко, и отива на дамаската на дивана:




Фигурки за тортата на Борис

Привет!
Отдавна не съм писала, но обещавам ще се реванширам :)
Та, по същество. Покрай моите приятелки се зарибих да направя тортата за рожденния ден на сина ми Борис. В началото се колебаех, защото се опитах веднъж да работя с фондан (правих тортата за прощапулника) и резултата беше почти плачевен. В крайна сметка се престраших, поръчах си боички, инструменти и всичко необходимо и започнах.

Първо да кажа, че с купен фондан се работи много по- лесно отколкото с този, който си правих миналата година сама.
Оцветих си малко от тестото и започнах да правя фигурките, които ще са на тортата. Понеже сина ми е фен на филмчето Колите започнах с кактусите по примера на тази торта


Ето ги и моите кактусчета

Добре ми се получиха. Понеже количките живеят някъде из пустинята и на нашата торта ще има "пустиня" направена от бисквитени трохи, и съответно кактусите ще се мъдрят там.
Освен тях мисля да наслагам малко "гуми" от захарно тесто както в състезанията от Формула 1, а именно ето по този начин наредени:


Където има коли има и конуси, това са нашите :)




Ще си направим и шосе както е  тук
А за къде пустинен пейзаж без оазис, него няма как да го покажа сега, но мога да ви покажа жабките, които ще се къпят в него:

Надявам се да са ви харесали моите произведения, като за лаик.
Обещавам да покажа и тортата на дребния, но това след 4 февруари :)