20 юли 2012

Да живеят печурките!



Печурките ги наричат "трюфелът на XIX век". И не случайно, за всички, които обичат гъби печурката си остава една от най- вкусните, лесни за приготвяне и вкусни гъби.Диетични, витаминозни, с бяла шапчица и стегната и нежна месеста част печурките са натурален продукт, който е леснодостъпен през цялата година, съчетава се отлично във всички кухни. Неслучайно световните кулинари казват, че няма лошо ястие, ако в него присъстват печурките.Повече информация за тези гъби можете да намерите в Сивостен
Но да си дойдем на думата - у дома печурките са на голяма почит. Ядем ги всякак - на сос, в къри, запечени на сач и изобщо във всякакви рецепти, но любими и бързи за приготвяне (и изяждане) са ни задушени в масълце. С малко сол и пипер и поръсени обилно с настърган кашкавал - е няма такава вкусотия. Ако пък се смесят кралски с обикновени печурки и малко кладница става невероятно!Наскоро един наш семеен приятел, каза, че като е бил някъде си на работа му е замирисало на задушени гъби и се сетил за моята рецепта :D
Както не веднъж съм казвала - много обичам да готвя, от всичко, и по много. Така е и с малките бели гъбки (напоследък, обаче, все попадам на някакви гиганти ). Ето и моята рецепта за лесно и бързо бирено мезе:
500 до 1000гр гъби печурки (каквито обичате, може и да ги смесите, кралски и обикновени)1 пакетче масло100-200гр кашкавалсол и пипер на вкус
Печурките се нарязват на не много тънки парчета и се задушават в маслото, подправят се на вкус с подправките и докато са все още топли се поръсват с настъргания кашкавал!Да ви е сладко!

Няма коментари: